QRP rádió építése – I. rész

Rádióamatőr vizsga után már kacérkodtam a gondolattal, hogy kellene építeni kisebb rádiókat, QRP rádió építése talán egy kezdőnek is lehetséges. Elsőre építettem egy pixie kit-et, ami igazából nem is volt építés, mert mindent küldtek, kapcsolási rajzot is, és csak össze kellett forrasztani, bár egy magamfajta nulla “előéletesnek” azért a kapcsolási rajz értelmezéséhez itt is kellett segítség, de így tanulom meg a dolgokat. Ezt követően valami komolyabbra vágytam, maradt az esténkénti youtube vidók nézése rádiók készítéséről, mindaddig mig nem találtam rá HA8LKM Turbucz Gábor honlapjára. Átbogarásztam, Gábor épp azért hozta létre a honlapot, hogy segítsen az olyan embereknek,mint én, persze nekem a honlapon túli segítségre is szükségem volt, mert alapvető tudáshiányom van-e témában. Írtam Gábornak egy e-mailt ez volt egy hónapja, és azóta whatsappon folyamatosan “oktat”, segít, lépésről lépésre haladunk. Magamhoz képest sokat tanultam, szépen haladunk azzal a projekttel, amit elkezdtünk a tanulással párhuzamosan. Erről a bejegyzésem végén lesznek képek. A terv egy QRP adó volt, kis deszkamodellre. Én meg kitaláltam, hogy adó és vevő is legyen, és ne csak egy sima deszkára, hanem akkor legyen majd pofája is ha kész, rendesen legyen burkolata, úgy nézzen ki, mint egy igazi rádió. Ezek a skicceket készítettem el, és elhatároztam, ha az első rádió is, de az legyen rendesen elkészítve kívül is:

Igen jól látjátok, retro stílus, nekem ezek valahogy nagyon bejönnek. Valószínű azért mert modern cuccok között élek, ezeket megszoktam, ugyanakkor a régi rádiók kuriózumnak számítanak nekem, ezért nagyon tetszenek. Mindez mellett az asztaloskodás is kedvenc hobbim, a fával való munka…imádom a fa illatát, és a retro rádiók többsége pedig fa burkolatú. A munka úgy kezdődött el, hogy Gábortól kaptam képeket, szöveges hangjegyzeteket, ahogy ő nevezi “röffeneteket”, és í képet értelmezve párosítva a hangüzenettel képbe kerülök, vagy ha nem kérdezek, rengeteget kérdezek és a végén csak megértem. Első részben az oszcillátor kört építettük meg, erről is pontosa kapcsolási rajzot, majd egy kézi rajzot is kaptam lefordítva a renelkezésre állási hely miatt.

Nagyjából megbeszéltük mekkora helyre lesz szükségem, és azt az alapterületet négy részre osztottam. Abból az egyik rész az oszcillator, aminek ekkora helyen el kell férnie. Nemcsak az alaplap készült a kis hobbi asztalos műhelyembe, hanem a csévélő testet is magam esztergál

tam diófából

Itt jól látszik, hogy mekkora az alap és az is, hogy léghuzalos technikával építem meg a kis QRP raidót. Az alapterület 30 cm x 20 cm. Az oszcillator részt kezdtük el ahogy említettem, a rajzon a kondenzátorokon kívül látszik minden információ a szükséges alkatrészekről. Gábor ráadásul nem csak segít, hanem még töménytelen mennyiségű alkatrészekkel is eláraszt jó értelemben, kiegészítő eszközöket is kaptam tőle, és az elmondása alapján készülnöm kell, mert még amit nekem szánt nem is látszik otthon, hogy már valamennyit hozott el nekem, annyi van… Visszakanyarodva az oszcillátor részhez elkezdtem a léghuzalozást, kis 3d nyomtatott stiftekkel ragasztópisztollyal rögzítettem a szerkezetet, a forrasztás során szépen beleolvadt a résekbe a ragasztóanyag, átlátszóvá és nem feltűnővé téve néhol. Bal oldali rész lesz a végfok (felül) és a billenytű (alul):

Tulajdonképpen az alaplapom jobb oldali 1/2 része megmarad a vevőnek egy az egyben, ki tudja még mire kell a hely! 🙂 Ráadásul a skiccen látszik, hogy a hangért felelős rész az “emeleten” lesz, közvetlen a hangszoró alatt, helyet nyerve ezzel is. Még mielőtt belemerülök a gyakorlati részébe egy kis video az oszcillator beüzemeléséről és tesztjéről, hogy működik-e. Egy 3.579545 Mhz-es kvarcot használtam hozzá:

Az első sikerhez, az oszcillátor oszcillációjának meghallásához is nehéz út vezetett számomra. Az alkatrészek beszerzése egyszerű volt, fejben gyorsan meg is csináltam. A léghuzalos ötlet onnan jött, hogy az interneten látott léghuzalos rádiók nagyon szépek voltak. Nem bántam meg, hogy így csinálom, látványos az egész, de lassabban haladok, mint egy nyákos megoldásnál, az már rég kész lenne a vevő is. A rádiót úgy próbálom építeni, hogy értsem is mi miért van, ami miatt Gábor rendszeresen videókat is küld a röffenetek mellé, és ezáltal szemléletesebb, jobban érthető számomra. Kaptam tőle egy jelgenerátort is és egy oszcillószkópot, az igazi retro Orion L/C és frekvencia mérő mellé. Nagyon jól kinéző szerkezetek, arról nem is beszélve, hogy rendkívül pontosak. Az oszcilloszkóp javítását köszönöm ezúton is HA4YZ Fülep István rádióamatőr társamnak, azt egy kicsit rendbe kellett tenni, ez olyan jól sikerült, hogy hiteles műszernek is elmenne.

A képen jól látszik, hogy milyen kis műanyag dobozok vannak tele kondenzátorokkal, diódákkal, tranzisztorokkal, ellenállásokkal, és mind igazi kuriózum, ma már nem gyártott de új vagy szinte új eszközök. Folytatom, hogyan is kezdtem én ennek az egésznek neki. Megkaptam Gábortól az oszcillátor listáját:

Szándékosan nem begépeltem a listát, hanem az eredeti jegyzetfüzetbe írt képet szúrtam be, ahogyan én is kaptam whatsappon, mert ettől lesz az egész beszámoló hiteles, azt szeretném, hogy átélje az olvasó azt, ahogyan én is megláttam és nagy izgalommal kezdtem kibogozni mi micsoda. Biztosan nem csak járatos szakemberek olvassák a beszámolómat, azt kívánom a magamfajta kezdőnek, hogy találjanak rá arra az emberre, ha egyedül nem megy, aki ugyanígy, ugyanilyen lelkesedéssel és tudással segít neki, mert ez valami szenzációs érzés. Egyrészt jó érzés, hogy a rádióamatőrök tényleg ennyire összetartanak, másrészt jó érzés, hogy valami, amit így ilyen segítséggel megcsinálok működik!

Jött a végfog és a billenytű, aminek már fenn a rajzát mutattam, jelenleg a végfokkal készen vagyok, és a billenytű rész BC 303 tranzisztora is a helyén van, illetve elkezdtem a pozitiv szálat áthozni ezúttal a meglévő kb 1cm-en lévő léghuzal alatt a tranzisztor emitter lábához. Jelenleg itt tartok, szeretném a héten befejezni az adót teljes mértékben és alig várom, hogy a reversebeaconon teszteljem a kis qrp rádió adó részét. Segítségükért köszönetet kell még mondanom Szabó Gábornak HA3FQG, akitől egy Weller forrasztópákát kaptam csak úgy ajándékba, és Nagy Gáspár HA6QE, aki pedig azt a kvarcot küldi el nekem (épp ma adta fel), amit már nem kell hangolgatni mert épp a célul kitűzött QRP frekibe esik 80 méteren, azaz 3560-3570 khz közötti, egészen pontosan 3566,66 khz. Ez azért is tökéletes, mert nem pontos egész kerek, nagyobb az esély, hogy a fix frekvenciás rádiót tudom használni, nem lesz telített a sáv. Néhány kép a projektről időrendi sorrendben.