Konyhaszekrény szellőző nyomtatása

A szakemberek leterheltségét ismerjük, azt gondolom az utóbbi 5 évben tapasztalhattuk, mennyire nem ér rá egyik sem. Az már más kérdés, hogy a szakember ugyanannyi, csak sokkal több a munkájuk, na de ebbe nem megyek bele, valaki félremagyarázza és azt mondja elmentek az országból ezért nincs….Van, én ugyanazokkal az emberekkel dolgoztatok, tehát itt vannak, csak sokkal több a munkájuk, nyilván azért, mert rosszabbul megy mindenkinek….na de hagyjuk is…Az asztalosnak szóltam, hogy kellene egy szellőző a konyhaszekrény egyik ajtajára, mert ahol a krumplikat, hagymákat tároljuk ott bepenészedett a szekrény hátsó fala. Ennek volt kb. 3 hete. Sokmindent magam csináltam már meg a háznál, youtube-ról mindent is meg lehet tanulni, maximum lassabb vagyok és lehet nem is olyan pontos, mint egy szaki, de kiszolgál minket. Na de, hogy lett a 3d nyomtatóm egy ilyen szellőzővel nem várom már meg az idén már biztosan nem ideérő asztalosunkat! 🙂 Megterveztem az igyenes 123Design nevű cad programban a szellőzőt. Ide csak a külső rácsot teszem, de majd  a képeken látszik, hogy belül is kapott egy rácsot és a külső felére egy kis díszt a két végére, aminek takaró funkciója van főleg, de erről majd később:

Az előző cikkben már beszéltem a szeletelő programról, íme egy kép arról is, amikor oda betöltöttem a fenti stl kiterjesztésű file-t:

A képről sok információ leolvasható, a jobb alsó sarok a lényeg laikusoknak, 5 óra 24 perc alatt nyomtatja ki a nyomtató a tárgyat, 39 grammot használ fel összesen, ami 12 méter és 94 cm hosszúságnak felel meg. Feljebb egyébként a kitöltési százalék olvasható le. A képen lehet valaki észrevette, hogy épp arccal lefelé van a tárgy, nem úgy mint fentebb a terven. Ez azért van, mert a nyomtató a levegóbe nem tud nyomtatni, és egy úgynevezett segédnyomat segítségével nyomtatja azt, ami egyébként a levegőbe kerülne, ezt a szeletelő maga ha aktíváljuk kiszámolja, hogy hova mennyi kell.  A lényeg, hogy így sokkal kevesebb supportot (segédnyomatot) kell készítenie a nyomtatónak, mint fordítva, így időt és anyagot spórolok. Itt az anyag egy viszonyag drágább filament, amit karácsonyra kaptam, méghozzá fa filament, nyilván nem 100%-ban, de a végeredmény hasonlít a fára, illatra is egyértelműen annak tűnik. A jobba alsó sarokra visszatérve 39 gramm anyag, az 500 gramm anyagból, ami 10.000ft, így nem kell nagy matek tudás, hogy akkor ennek a nyomatnak az anyagköltsége 780 ft-ra jön ki, plusz az áram, 270 wattos a nyomtató, tehát durván az 1 kw-ot használja el erre a nyomtatásra, ami így további 50 ft-tal növeli a költségeket, tehát 830 Ft-ból kész az anyag. Egy átlagos filamentből készítve ez jóval olcsóbb lenne, 4 ft/grammra jön ki egy az egyébként általam használt PLA, amivel ez a költség összesen 210ft-ra! jönne ki. Ezzel csak azt szerettem volna bemutatni, hogy nem egy drága mulatság ma már, ahogy írtam is előző posztomban.

A butorlap vágásánál hiába ragasztottam le,kicsit lepattogott a burkolat, ezért kellett a plusz takaró és egyben díszítő ív a két végére, bár nagy valószínűséggel más észre sem vette volna, de engem zavart. A kész szellőzőről íme a képek: