Kőkeresztek nyomában

Elhatároztam, hogy az eddig sem motivációmentes kerékpározásomba, túrázásaimba, kirándulásaimba egy új “elemet” csempészek. Elkezdem az utamba kerülő kőkereszteket dokumentálni, lefotózni, összegyűjten őket, esetleg történetüket megismerni. Nem teljesen önálló az ötlet, a misztikum, a történeteket sugalló építmények, a történelmi építmények mindig is izgatták a fantáziámat, de a végső elhatározást Steinherr Józsi túrakerékpáros barátom adta, aki mesélt erről pár mondtatban a közös túránk során. Akkor még nem is ért meg bennem ez a gondolat, de az országuti kerékpározás és a túrakerékpározás mellett elkezdtem a gravel kerékpáromat építeni, és elmentem első utamra vele, terepre. Akkor mentem el az mellett a kőkereszt mellett, ami mellett ezerszer elmentem már. Megálltam, megnéztem, lefényképeztem. Valami megfogott benne, talán az, hogy az ég felé nézett, talán eszembe jutottak Józsi szavai: “minden kereszt mögött van egy történet, miért állították”. Nem tudom pontosan, de egyértelműsödött bennem, hogy összegyűjtöm a környékemen lévőket. Ez semmivel nem jelent több feladatot, ugyanakkor valamelyest mégis többet ad ez nekem.

Szeretném megkérni azokat az embereket, akik olvassák majd a honalpomon ezt a részt, és ráismernek valamelyik kőkeresztre olyan szempontból, hogy ahhoz valamilyen nagyon távoli rokoni szállal kapcsolódik, esetleg tudja ki és mikor állított az feltétlen írja meg nekem a honlapomon is elérhető címeim valamelyikén, szeretném dokumentálni.

Első “kereszgyűjtő utamon” 5 keresztet dokuemntáltam három településen. Ha van kedvetek követni a gyűlő kereszteket és azok történeteit, akkor néha-néha látogassátok meg honlapomat és a fejlécben lévő Kőkeresztek feliratra kattintva a lap alján található linken folyamatosan nyomon követhetitek a bővülő listát és a mögötte lévő tartalmat.

Az eddig általam lefotózott keresztek listája ide kattintva elérhető.

Leave A Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük