Kerékpártúra Dégre és Kisszékelyre

Korábbi bejegyzésemben láthattátok összeállt a kerékpárom. Ideje volt egy hosszabb tesztnek, ahol már csomagokkal megyek és egy hosszabbat, ami nagyjából egy napi távnak felel meg egy több napos túrán is. Mindent figyelembe véve Dég és Kisszékely mellett döntöttem. Dég számomra ismert, nem túl messze lévő célpont, a felújítás utáni állapotokat szerettem volna megnézni, ami nem teljesen sikerült, de ezt a majd a videóból meglátjátok miért írom. Kisszékelyre úgy esett a választás, hogy Dégtől nem nagy kitérővel útba akartam ejteni valamit, ahol egy kis szint is van és szép is. Ekkor találtam rá Kisszékelyre. A videóban elmondok mindent tulajdonképpen, így ez a bejegyzésem nem lesz hosszú. Egy valamire nem tértem ki a kisfilmben, csak utaltam rá, hogy a kerékpártúrám során látogatott két településen a túristák útbaigazításából mindkét település megbukott.

Dégen egyetlen egy tábla jelezte a kastélyt, az is el volt forgatva és le volt csúszva a tartóoszlopon. A lakosság általam megkérdezett része nem tudta a kastélyhoz vezető utat! Ez mondjuk nem a település hibája. Kisszékelyen detto. Egyetlen egy tábla sem jelezte sem a tavat, sem a tanösvényt, sem a kilátót, se semmit. Az ott lakók nem tudták merre kell menni! Ez engem nagyon megdöbbent, lévén munkahelyem kapcsán furcsállom, mert egy településfejlesztés, településgazdálkodás épp arról szól, hogy minden forintot fogjunk meg, minden forintot keressünk elő. A faluba betévedő túristák biztos vagyok benne, ahogy én is, hogy boltnál, kocsmánál megállnak pénzt költeni, esetleg megszállnának. A falu látványosságait kitáblázva biztos vagyok benne, hogy a nem túl bőséges és feladatfinanszírozásra adott állami pénzeket jól ki lehetne egészíteni, saját bevételhez lehetne jutni, ha erre kicsit odafigyelne a település vezetősége. Azt tudom, hogy mi összetennénk a két kezünket, ha munkahelyem településén ilyen adottságaink lennének, biztosan mindent megtennénk, hogy be tudjuk mutatni az ide látogatóknak a “kincseinket”. Erről a videóban ilyen bőven nem beszéltem, de ezt le kellett írnom.

A kisfilmet a lenti ablakban, vagy külön a youtubo-n érhetitek el. (A minőséghez állítsátok át 4K-ra, ha esetleg automatikusan kisebb felbontásban mutatja, ez nagyban függ az internet sebességétől.)