Hold és Vénusz együttállásos görgőzés

Ma “hajnalban” is görzgőztem, elkezdtem a második négy hetes edzéstervemet. Munka és a család miatt, utóbbit  tekintve értük választottam ezt az időpontot, így munka után hazaérve családdal lehetek. Kis hobbi asztalos műhelyemben rendeztem be az “edzőtermemet”, lévén más zárható helyiséggel nem rendelkezem, a lakóházban pedig mindez hangos lenne. 5.30 órakor indultam ki műhelyembe, ma csak egy órás edzésem volt. Ekkor pillantottam meg a Hold és a Vénusz együttállását, valószínű nem ez a reggel mutatta a legszorosabb együttállást, de tegnapi edzésbe menet felhős volt az ég, nem láthattam. Megdobbant a szívem, másik kedves hobbim, a csillagászat, az asztrofotózás jutott az eszembe milyen régen is voltam ég alatt.

A kerékpározást, életmódváltást 2018. szeptember 13-án kezdtem meg egészségügyi okokból, szükségem volt mozgásra, mely mind a szívnek, a testnek és a léleknek is gyógyír a bajokra. Azóta már 2126 km-t tekertem, ebből több, mint 1600 km-t nemrég vásárolt országúti kerékpárommal. Az edzések a téli hideg, nyálkás, párás, ködös napokon görgőn zajlanak. Ez sokkal unalmasabb, mint a szabadban tekerni, de legalább ilyenkor is folyamatos az edzés. Persze közben filmet tudok nézni, így valamelyest megtörik a monotonitás. Néhány kép az “edzőtermemről”, a görgőről és a kerékpárrol:

A mai edzésem GA1 pulzustartományban zajlott 1 órán keresztül, amiben a belemelegítés és a levezetés is benne volt. A GA1-es érték azt jelenti, hogy 132 -140 bpm között tartva kellett tekernem egy órán keresztül.

A hőmérsékletet angolul is érti mindenki, a Cadence a pedálfordulatot jelenti, amit 80-90 közötti értéken kellett tartanom, a heart rate az említett pulzus, megtalálható még a watt értéke és a sebesség, ez utóbbi kettő nem is annyira releváns, wattmérőm nincs is, az kalkulált érték. Az edzésekben, és ez nemcsak görgőre igaz a pulzus és az idő az az érték, amit figyelnem kell, annyi különbséggel, hogy a szabadban a sebesség az “valósabb”, mint görgőn.

A későbbiekben még a posztjaimban kitérek sokmindenre a kerékpározással kapcsolatosan. Ebben talán most elég ennyiről írnom.