Változó csillagok – a kezdet – Phocaea kisbolygó

Emlékszem tavaly, 2016. évben az MCSE tarjáni táborában láttam egy srácot, aki laptopjával a pergola alatt ült és nagyon dolgozott. El nem tudtam képzelni mit csinál, néha szófoszlányokat hallottam és grafikonokat láttam. Később megtudtam, Fidrich Róbert Fiduszt láttam, aki éppen változókat mért ki és ábrázolta a fénygörbéjét…Akkor még nem volt annyira érdekes mindez számomra, hiszen az asztrofotózás “elvette” az eszem. Ez az állapot ma is tart, de régóta megfogalmazódott bennem, ha nem lehettem csillagász, akkor legalább amatőr szinten szeretnék valami hasznosat, “tudományos” dolgot végezni a csillagászat terén…Miután Győrújbarátban Hozénál 2017. július 21-én elkaptuk Csordás Peti barátommal a Phocaea nevű kisbolygót egyre erősödött bennem az előbb leírtakban megfogalmazott érzés. Felkerestem virtuálisan Fidrich Róbertet és segítséget kértem tőle. Először is a Phocaea nevű kisbolygót próbáltuk kimérni, de kevésnek bizonyult az 1 óra felvétel.

Jól látszik a képen, hogy egy óra alatt mennyit mozgott, csíkot húzott. A következő animáció pedig a tényleges mozgását mutatja.

Aztán itthonról hosszabb internetes beszélgetés után kaptam az infokat…Azt sem tudtam miről beszél eleinte Fidu (még most sem mindig értem :-).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.